Hvad Betyder Retro

Billede: stan knop/pexel

Retro - når det alligevel er lidt smart

Retro, antik eller vintage. Har du det lidt svært ved at skille disse tre betegnelser ad? Ikke så underligt, for de dækker lidt over det samme, og er alligevel ikke ens. 

For hvor antikviteter helt klart er møbler, porcelæn eller lamper, der blev fremstillet af dygtige håndværkere for mindst 100 år siden, er vintage mere 20-erne stil og efterhånden blevet et buzzword, et salgstrick. Det lyder smart, siger mine amerikanske venner. 

Sådan har jeg det slet ikke med retro. Retro er noget, der var smart en gang, noget der var hot og moderne, men som ikke er det lige nu. Definitionen på ordet er baglæns eller tilbage, men med potentiale til at blive smart igen. Termen kan bruges både om tøjstil, sko, hessian på væggene, ghettoblasteren eller indretningen af en bolig, så lad mig komme med bare et eksempel: den avocadogrønne håndvask med matchende toilet og badekar på brune fliser i badeværelset. Det var bare ypperste mode for et halvt hundrede år siden. Langt de fleste badeværelser har for længst fået en makeover, og interiøret er nu holdt i de lyse og hvide nuancer. Men hvis du køber et hus af et ældre ægtepar, kan du stadig opleve de mørke farver rundt omkring i det meste af boligen. Gammeldags tænker de fleste - det skal bare skiftes ud. Retro siger andre, og synes faktisk det er pænt.  Spørgsmålet er så, om det for alvor bliver smart det igen? Det er svært at sige. Hvordan trenden ligger kan aflæses, hvis du annoncerer den grønne vask til salg på en af de forskellige onlineplatforme. Er der rift om at få fingrene i den, kan du være ret sikker på, at den stil er på vej tilbage. Sådan er det med moden. Ud med det gamle og ind med det nye,  men meget vender tilbage efter år, hvor det har været ude i kulden. Trenden vender med et tvist af moderne. Så er det ud med det nye og ind med det gamle. 

Retro bruges også som forstavelse i forbindelse med andre ord, som for eksempel retroseksuel, retrospekt eller når man indenfor astrologien siger, at en planet har retrograde perioder. 

Du skal vide at: dette indlæg er udviklet for Perlen Odense. Perlen Odense forhandler blandt andet Christina Watches. Det årsagen til at Perlen Odense får omtale i dette indlæg.

Der er mange danskere, der er enormt glade for de famøse kræmmermarkeder. Og net…
Læs mere
Når noget er antik, betyder det, at det er samleobjekt og ovenikøbet et gammelt …
Læs mere
Står du og skal på loppemarked, men er lidt i tvivl om hvad du må sælge?Faktisk …
Læs mere
Der er ikke mange ting, der er ligeså hyggeligt, som at vandre gemmen et loppe…
Læs mere
Loppemarkeder er og bliver populære. Jagten på den gode handel er altid i højsæd…
Læs mere
I Danmark er vi glade for loppemarkeder, der giver gode muligheder for at få ryd…
Læs mere
De fleste af os får primært vores musik-fiks fra tjenester som Spotify, Youtube,…
Læs mere