Retro Lamper: Sådan Var Tendenserne Inden For Lamper Fra 1950’erne-1980’erne

I år 2019 har det efterhånden længere været moderne at kigge tilbage på tidligere tiders boligtendenser og forene dem med de nuværende. Et element som er hyper centralt i moderne boligindretning er belysning, som vi både vil have naturligt fra solen gennem vores vinduer om dagen og fra flotte lamper om aftenen.

De lampe, som er blandt de allermest populære lige nu, er retrolamper, som stilmæssigt og nogle gange også tidsmæssigt er fra 1950’erne, 1960’erne, 1970’erne og 1980’erne. Men hvad var egentlig tendenserne inden for lamper i disse årtier? Det har vi samlet et lille liste over herunder, så du hurtigt kan få et overblik.

Lampetendensen i 1950’erne

Tilbage I 1950’erne var elektrisk lys sådan forholdsvist stadig en nyskabelse, og man var også plaget af forskellige begyndervanskeligheder i form af at finde på et skærmdesign, som kunne hjælpe på den blændende effekt, som netop det elektriske lys har.

En helt stor revolution kom i 1958 i form af lysmesteren Poul Henningsens flerskærmssystem, hvilket gjorde hans PH-lamper fuldkommen blændfri. Den klassiske PH5-lampe, som er fra denne periode, blev dengang solgt i hvid, senere i rød og blå, mens modellen i dag kan ikke blot fås i flere størrelser, men i et utal af farver.

Lampetendensen i 1960’erne

Messing og kobber var selvfølgelig ikke nye materialer i 1960’erne, men de er blevet kendetegnende for lamper i årtiet, hvor messing og kobber ofte blev kombineret med andre materialer eller skabt i helt nye, organiske former. Det gælder f.eks. pendlen i rosé kobber og aluminium med en top af massivt teaktræ fra det danske firma Lyfa.

Lampetendensen i 1970’erne

Verner Panton var nogle af de nye navne, der kom til på 1960’ernes designhimmel. Verner Panton er vel nok en af de mest synlige repræsentanter for den moderne, eksperimenterende stil i form og farver i årtiet, men i 1970’erne vandt hans lamper, særligt hans “Wire lamp” fra 1972, stort indpas i de danske hjem.

Lampetendensen i 1980’erne

Også i 1980’erne var Poul Henningsens PH5-lampe med et fantastiske, gode lys meget populær, men i dette årti fik den også lidt flere og mere spraglede farver, bl.a. 80’er-farven koboltblå, som også var at finde på mange kvinders øjenvipper.

Der er mange danskere, der er enormt glade for de famøse kræmmermarkeder. Og net…
Læs mere
Når noget er antik, betyder det, at det er samleobjekt og ovenikøbet et gammelt …
Læs mere
Står du og skal på loppemarked, men er lidt i tvivl om hvad du må sælge?Faktisk …
Læs mere
Der er ikke mange ting, der er ligeså hyggeligt, som at vandre gemmen et loppe…
Læs mere
Retro - når det alligevel er lidt smart Retro, antik eller vintage. Har du det…
Læs mere
Loppemarkeder er og bliver populære. Jagten på den gode handel er altid i højsæd…
Læs mere
I Danmark er vi glade for loppemarkeder, der giver gode muligheder for at få ryd…
Læs mere